Om mig.

Jobbat med urmakeri sedan 1982 då jag slutade urmakarskolan. Efter det har jag gått olika kurser och utbildningar bland annat hos Cartier, TAG-Heuer och under en längre period på Patek Philippe. Numera är jag egen företagare.
Medlem i Sveriges Urmakarförbund. Hedersmedlem i Stockholms Urmakare-Ämbete.
Ligger lite lågt med var jag håller till eftersom jag har fullt upp på verkstan med intressanta jobb och kan för tillfället inte ta emot mer reparationer. Denna blogg är mest tänkt att visa  exempel på hur jag löst en del kluriga problem inom urmakeriet, eller någon särskilt intressant klocka jag repararerat. Kanske kan det vara till hjälp eller inspiration för någon annan. Det finns ju många olika sätt att lösa ett problem, ibland får man anpassa sig efter kundens önskemål, det kan vara ekonomin, något går snett, ibland får man rätta till det någon annan har gjort mindre bra och så vidare.

Vill du följa min blogg klickar du på gillaknappen.
Anders

Short description in English:
I have been working with watchmaking since 1982 when I finished the Swedish watchmaker school in Borensberg. After that I have attended various courses and have been trained at Cartier, TAG-Heuer and I stayed at Patek Philippe in Geneva for a longer period. Nowadays I am my own entrepreneur.
Member of the Swedish Watchmaker’s association. Member of Honour in The Swedish Watchmaker’s Guild.This blog is not intended to be an advert for myself, I get plenty enough of interesting watches to work with, for the moment I am not interested to get more work. My aim with the blog is to be an inspiration and help for watchmakers and interested people. I show examples of how I solved some problems – sometimes a problem can have different solutions. You must adapt to the customer’s wishes, it may be economy, something goes wrong during the repair, sometimes you can correct someone else’s less well done repair and so on. As you can read here – my English is not good enough to write articles in the blog, so you must do as I do when something is not written in my own language – use Google translate. But if you want help with the articles here, please drop me a line I will do my best to help you.

If you want to follow my blog, click the ”like” button.
Anders

13 tankar på “Om mig.

  1. Hej!

    Hittade till din blogg då jag sökte fristående urmakare i Sverige som servar PP istället för att behöva skicka ner klockan till Schweiz.

    Jag har en PP 3800 från 1990 som jag skulle vilja serva och undrar därför om du kan ta dig an det jobbet?

    Hälsningar
    Jack Hilon

  2. Hej Anders
    Hittade din sida om ”Lite om utväxling” mycket bra.
    Blev intresserad att räkna ut vilka kuggar man skall ha till 26 gängor /tum och började följa dina ut räkningar ser bra ut alltihop utom sista uträkning där du har en division istället för multiplikation.
    Gjorde om all din uträkning och kom framtill att 75-50 60-100 ger en stigning på 0,900mm.
    Har du köpt ett gäng skär och testat.
    Min uträckning gav 30-40 50-60 för att få 0,625 stigning.
    Du måste kontrollera mig men enligt din formel i = z * z / z’ * z’ har du rätt..
    Jag använder formeln i = z / z * z’ / z’
    (30/40)*(50/60 ) 0,8 *0,833333333 = 0,625
    Denna formel stämmer med all värdena på HobbyMat utom det som är MOD verkar som Mod = delar av värdet PI.
    Mvh
    Thomas

    • Hej

      Vet inte var du fått din formel ifrån.
      Jag har i alla fall använt formeln:
      hjultändernas produkt dividerat med med drivtändernas produkt, precis som du kopierat från min sida.
      Det har fungerat i de 40 år som jag använt den 🙂
      Du får läsa igenom artikeln igen och följa min uträkning.
      Anders

      • Hej Anders
        Har läst din artikel flera gånger och den har inspirerat mig. Du skall ha många tack för att du delar med dig om dina kunskaper som är imponerande.
        Problemet för mig är att jag ville utöka en svarv med gängor för tum (26TPI) följde din formel och även den metod som beskrivs i Karlebo handbok, men misslyckades med att hitta en bra kombination,
        Så nu började jag titta på uträkning av växel lådor där formel är (Definition: Utväxling: i = n1/n2)
        Där är två sådana utväxlingar i Hobby svarven i din uträkning 75/50 & 60/100 där &= blir multiplikation.
        Nu gjorde jag en tabell för Hobby svarven och såg att all värdena som finns där på utväxlingar tabellen stämde med denna formel. Så nu gjorde jag en uträkning på vad som krävs för att stigningen skall bli 0,625mm och ett resultat blev 30-40-50-60 finns säker fler varianter.
        Med min formel bör dina värden 75/50 & 60/100 ge en stigning på 0,900mm.
        Jag är inte ägare till någon Hobby svarv så jag kan inte verifiera vad jag har gjort, min uträkning bygger på att matnings skruven har en stigning på 1mm är stigningen annorlunda gäller inte dessa utväxlingar.
        Har gjort flera tabeller för andra svarvar där stigningen är 1,5mm där också tabellerna med formeln i = z / z * z’ / z’ fungerar.
        Förlåt var inte meningen att kritisera dig. Du är en stor inspiration källa.
        Mvh
        Thomas

  3. Hej, Jag är på jakt efter ett Halda fickur dam modell alternativt ett urverk för en dam modell. Även defekt är intressant. Är det något som du har i dina gömmor som du kan sälja? Mvh, Mikael, mob 0708-78 79 99

  4. Hej ,undrar om du kan hjälpa mig med en 12 V Jaeger bilklocka till en CitroenSM 1972.Klockan har stannat men går om man vänder den upp o ner.
    Har haft den hus en urmakare som säger att balansaxeln är sliten och behöver bytas men det är inget han kan göra.
    Undrar om det finns någon möjlighet att du kan hjälpa till med detta?
    MVH
    Leif.

    • Hej. Känner mig inte speciellt sugen på det. Det brukar vara så dålig kvalité att man sällan lyckas med reparationen. Meningen är ju att den ska funka bra. Så jag tackar nej till reparation tyvärr. Anders

  5. Hej Anders.
    Vi har under många år försökt att hitta någon som kan reparera vår Kundo Electronic bordsur som jag tycker mycket om. I din blogg har jag läst att du tagit dig an en sådan klocka. Finns det möjlighet att du skulle kunna titta på vår klocka?

    • Hej. Ursäkta sent svar! Jag hjälpte en vän att fixa hans Kundo. Den hade ett tyvärr ganska vanligt fel, spolen som driver pendeln var trasig. Enda sättet att få den att fungera igen är att göra samma procedur som jag beskriver i min blogg. Jag vet ju inte vad som kan vara fel med din klocka, har du bytt batteri och sedan startar den inte? Eller är det något som är trasigt som du vet om? Om allt är helt och pendeln hänger som den ska är det förmodligen samma fel som klockan i bloggen. Då måste spolarna lindas om. Det är mycket jobb så det är nog inte lönsamt att göra det. Jag tippar att det går åt ca 2-3 dagars jobb så du hamnar kanske på en summa runt 15-20000:-. Är du fortfarande intresserad så kan jag självklart hjälpa dig. Anders

  6. Hej.
    Jag har en Daniel JeanRichard modell 24006 (TV-screen) och har en lite spricka i glaset. Då klockan inte längre finns har jag inte lyckats få tag i ett nytt glas.
    Har fått tag i en urmakare i USA som säger att de kan fixa klockan men det är långt dit!!!
    Är detta något du kan hjälpa mig med?
    Mvh Niclas

    • Hej. Känner inte alls till märket på din klocka och vet inte var man kan skaffa reservdelar till den. Så det kanske ändå blir enklast att skicka klockan, jag kan dessvärre inte hjälpa dig. Anders

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.